Przyprawy Świata

Przyprawy z całego świata w mojej kuchni.

Moringa Oleifera – niezwykła, odżywcza roślina

Żyjemy w czasach superfoods. Co chwilę słyszymy o jakiejś nowej, egzotycznej roślinie, która jest ‚naj’ pod każdym względem i bez której domorośli specjaliści nie wyobrażają sobie zdrowej diety. Najczęściej okazuje się, że rewelacje na temat rośliny są przesadzone i moda na jej spożywanie mija. Istnieją jednak wyjątki od tej reguły. Jednym z nich jest Moringa Olejodajna (Moringa Oleifera) – drzewo występujące w Azji oraz niektórych krajach Afrykańskich.

Co zawiera w sobie Moringa?moringa oleifera

Moringa jest rośliną niezwykle odżywczą. Pomimo tego, że jest to drzewo, właściwości odżywcze w kontekście ilości białka ma zbliżone do zbóż. Co istotne zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Jest wiec niezwykle cennym pokarmem dla wegetarian i wegan.
Liście moringi zawierają całe spektrum witamin w tym A, B1, B2, B3, C, D. Oprócz tego dostarczają licznych minerałów: wapno, sód, potas, żelazo, fosfor, miedź, chrom, mangan, a także cynk.

Jakie części moringi olejodajnej są jadalne?

Praktycznie cała roślina jest jadalna, chociaż niektórzy przestrzegają przed jedzeniem korzeni ze względu na ich neurotoksyczne właściwości. Głównym surowcem są liście moringi (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/moringa-oleifera-mielona) — albo w postaci świeżej (w smaku przypominają szpinak), albo suszonej (do przygotowywania naparów).
Kwiaty i pąki są jadalne po ugotowaniu. Podobna sytuacja występuje z młodymi strąkami. Z nich robi się także olej. Nasiona można spożywać w niewielkiej ilości, gdyż mogą działać przeczyszczająco.

Comments are currently closed.